Sayfalar

17 Eylül 2010 Cuma

Muhammed adaletsizlikten çekinmezdi

Bu yazı Muhammed'in aldığı cariye sonrası eşlerinin bazılarından gelen tepkileri ve Muhammed'in bu tepki veren kişilere cevap verirken nasıl adaletsizlik yaptığını konu almıştır.

Muhammed, Hayber Savaşı'nda esir aldığı Safiye'yi ele geçirince, onun eşlerinin zoruna gidiyor ve Ayşe ile Hafsa, bu cariyeye hakaret maksadıyla "Yahudi kızı" diyorlar. Safiye bunu Muhammed'e anlatınca o, hanımlarına herhangi bir ceza vermiyor; ancak Muhammed'in hanımlarından Zeynep Bint-i Cahş, adı geçen cariyeye aynı sözü sarfedince, Muhammed ceza olarak yaklaşık üç ay onunla tüm ilişiğini kesiyor.

Muhammed, en yakın arkadaşları Ömer(Hafsa) ve Ebubekir'in(Ayşe) kızlarına hakaretleri sonucu ceza vermiyor fakat bir torpili olmayan Zeynep'e üç ay onunla bağlantısı keserek ceza veriyor. Bilindiği üzere Zeynep Bint-i Cahş, Muhammed'in kölesi Zeyd'in eski hanımıdır. Bundan dolayı olsa gerek ki Muhammed ayrımcılık yaparken bir sorun görmüyor.

Üç ayın sonunda Zeynep, Muhammed'le barışınca ona bir cariye hediye ediyor, bu da ayrı bir noktadır. Kadın, kocasına bir cariye hediye ediyor. Muhammed'in çok övülen ahlakınla çelişiyor olsa gerek.

Muhammed, aynı olaylara torpile bağlı olarak değişken hüküm vererek büyük bir adaletsizlik yapmıştır. Söylenen söz aynı, hükümler farklı. Sözde Allah'ın elçisi Muhammed'in adaleti kafalarda kurulan gibi kusursuz değil, tam tersine affedilmez adaletsizlikler içeriyor.

Kaynakça:

1- Kütüb-i Sitte, İbrahim Canan terc., 10/219, 13/47, 15/501
2- Ebu Davut, Sünnet, no: 4602
3- Tirmizi, Menakıb, 3891
4- İbn-i Mace, Nikah, No: 1980
5- Taberani, Mucem-i Kebir, 24/71, No: 180
6- İbn-i Sad, Tabakat, No: 4123, "Safiye" bölümü, 8/309
7- Askalani, el- İsabe, No: 11401
8- Alusi, Ruhu'l Maani, Ahzab-38

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder